2014. május 11., vasárnap

Budai Édes

Nemrég egy kedves kolléganőm arra kért, hogy süssek neki gluténmentes kenyeret és édességeket. Eddig mind nagyon jól sikerült, de szerencsére a mi háztartásunkba nem kellenek. A legutóbbi egy csokis keksz volt, ami annyira ízlett, (még finnyás Zalánnak is), hogy ma elkészítettem a nem gluténmentes változatát. Nagyon gyors, semmi fakszni, és olyan, mint a Győri Édes. Ez azért kivételesen fontos amellett, hogy nem sok "egészségtelen" alkotórész van benne, mert Nóri lányom azt imádja a legjobban. Ma délután már ő is teszteli, kíváncsi vagyok a reakcióra.

Hozzávalók:

25 dkg roszliszt (én világosat használtam)
15 dkg vaj
10 dkg cukor, vagy xilit (ebből lehet kicsit több, de így is kellően édes)
1 tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A száraz anyagokat egy tálban kanállal összekavarom. Hozzácsapom a tojást, a vajat nagyjából felkockázom, és hozzáadom. Kézzel összegyúrom. Ha nehezen áll össze, kissé morzsalékos, akkor egy kis! tejet lehet hozzáadni.
Lisztezett gyúródeszkán (én a konyhapulton szoktam) sodrófával kb.1cm vastagra nyújtom és formára szaggatom. 180-200 fokon (előmelegített sütőben) kb. 20 perc alatt megsütöm. Nyilván sütője válogatja, tehát érdemes nézegetni. Én a tepsit a legfelső "polcra" teszem és legalulra betolok még egy üres tepsit, mert az én sütőm állatira éget. Pedig van hőmérőm, mégis mindig csekkolni kell menet közben....
Mivel egy tál, egy-két kanál, és a sodrófa kell (meg a kiszúró forma), a mosogatás is kb. 2 perc utána:)))
Íme:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése