A januári "ennyit megérdemlek" ajándékom egy Stahl magazin volt. Ebben a lapszámban találtam ezt az elsőre érdekesnek mondható finomságot. Mivel alapvetően nem szeretem a céklát (legfeljebb nyersen összeturmixolom pár gyümölccsel és egy kiadós vitaminkúrának betudom), de a fotó annyira megtetszett, hogy a vasárnapi ebéd megkoronázásaként ezt készítettem el.
Hozzávalók egy 28 cm-es formához:
40 dkg cékla
15 dkg olvasztott vaj
15 dkg liszt
fél tk. só
2 tk. sütőpor
2 dkg kakaópor
4 tojás
15 dkg cukor
1 vanilia rúd belseje
15 dkg aprtott csoki (jó minőségű étcsoki)
250 ml habtejszín
A céklát kockára vágom, és puhára párolom (kevéske főzőlét félretenni!). Közben a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót egy tálba szitálom. A tojásokat a cukorral és a vaníliával fehéredésig mixelem. A megfőtt céklát a vajjal turrmixolom, és a tojásos masszához vegyítem. Majd az egészet a lisztes résszel elkeverem, a végén a csokit is belekeverem. A tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, kicsit meg is vajazom, és előmelegített sütőnen (gáz 4es fokozat, kb. 30 perc) megsütöm. A hideg tejszínt porcukorral és a cékla főzőfizéből 2-3 kiskanálnyival keményre verem és a kihűlt piskótára egyengetem. Finom lett és szép:)
Íme:
Ez nagyon extra! Sosem jutna eszembe céklából tortát készíteni :) Milyen az íze?
VálaszTörlésszia,
Törlésleginkább a csoki érezhető benne, a cékla inkább csak kissé édesíti. Kritikus páromnak is nagyon ízlett:)