2013. január 14., hétfő

Céklatorta

A januári "ennyit megérdemlek" ajándékom egy Stahl magazin volt. Ebben a lapszámban találtam ezt az  elsőre érdekesnek mondható finomságot. Mivel alapvetően nem szeretem a céklát (legfeljebb nyersen összeturmixolom pár gyümölccsel és egy kiadós vitaminkúrának betudom), de a fotó annyira megtetszett, hogy a vasárnapi ebéd megkoronázásaként ezt készítettem el.

Hozzávalók egy 28 cm-es formához:

40 dkg cékla
15 dkg olvasztott vaj
15 dkg liszt
fél tk. só
2 tk. sütőpor
2 dkg kakaópor
4 tojás
15 dkg cukor
1 vanilia rúd belseje
15 dkg aprtott csoki (jó minőségű étcsoki)
250 ml habtejszín

A céklát kockára vágom, és puhára párolom (kevéske főzőlét félretenni!). Közben a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót egy tálba szitálom. A tojásokat a cukorral és a vaníliával fehéredésig mixelem. A megfőtt céklát a vajjal turrmixolom, és a tojásos masszához vegyítem. Majd az egészet a lisztes résszel elkeverem, a végén a csokit is belekeverem. A tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, kicsit meg is vajazom, és előmelegített sütőnen (gáz 4es fokozat, kb. 30 perc) megsütöm.  A hideg tejszínt porcukorral és a cékla főzőfizéből 2-3 kiskanálnyival keményre verem és a kihűlt piskótára egyengetem. Finom lett és szép:)
Íme:


2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon extra! Sosem jutna eszembe céklából tortát készíteni :) Milyen az íze?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia,
      leginkább a csoki érezhető benne, a cékla inkább csak kissé édesíti. Kritikus páromnak is nagyon ízlett:)

      Törlés